26 Temmuz 2012 Perşembe

Hareketli Ortalama (Moving Average)

Teknik Analiz uygulamalarında en çok kullanılan indikatörlerden birisi, hatta en çok kullanılanıdır. Sadece fiyatlara değil, başka indikatörlere de uygulanıp, indikatörün kendi hareketli ortalaması ile kesişim noktalarının bulunması için de kullanılır. 
Çeşitli hareketli ortalama hesaplama yöntemleri vardır. Bunlardan belli başlılarını kısaca şöyle açıklayabiliriz :


S – Simple (Basit) : Verilerin hepsi eşit ağırlığa sahip olarak kullanılır. Mesela son 5 günün kapanış ortalamasında, 5 kapanışın toplamı 5’e bölünerek bulunur.
E – Exponential (Üssel) : Son gün en ağırlıklı olmak üzere, son günden geriye doğru ortalama ağırlıkları üssel olarak hesaplanır. En çok kullanılan yöntemdir. 
W – Weighted : (Ağırlıklı) Ağırlık son günlere kaydırılır. Mesela 1. gün 1 ile, 2. gün 2 ile, ……5. gün 5 ile çarpılır. Toplam 15 e ( 1+2+3+4+5) bölünür.
TRI – Triangle (Üçgensel) : Belirlenen periyodun orta kısmına düşen günlere daha fazla ağırlık vererek hesaplanan bir hareketli ortalamadır. 
VAR – Variable (Değişken) : Bu da bir çeşit üssel hareketli ortalamadır. 
ZL - Zero Lag : Fiyat ile ortalama arasındaki açıklığı olabildiğince daraltmayı hedefleyen bir indikatördür. Fiyat hareketlerine daha duyarlı bir grafik verir.
WW - Welles Wilder : Bu ortalama şeklini türeten analistin adı ile anılmaktadır. Ağırlıklı ortalamaya benzer. Eski fiyatlar ağırlıklı ortalamaya daha az katkı sağlarken, yakın tarihli fiyatlar, ortalama üzerinde daha fazla ağırlık sahibidir.



Seçeceğiniz ortalama tipine göre, fiyat ile hareketli ortalamanın kesişme noktaları yer değiştirecektir. 


Hareketli ortalamanın AL-SAT sinyalleri oluşturması ile ilgili bir örnek yapalım.
Fiyatların 5 günlük hareketli ortalamanın üstüne çıkması durumunu AL koşulu olarak
Fiyatların 5 günlük hareketli ortalamanın altına inmesi durumunu SAT koşulu olarak tanımlayalım. 
Formülü oluşturmak için CROSS fonksiyonu kullanalım. 
Matriks Veri Terminali programının 'Sistem Tester' modülü üzerinde yeni sistem seçimi sonrasında, pencerenin fonksiyonlar kısmından Cross fonksiyonunu seçip üzerine çift tıklarsanız  tanım kısmına 
Cross(Data1,Data2)  ifadesi gelecektir. Bunun anlamı şudur :
Data1 yerine koyacağınız verinin değeri, Data2 yerine koyacağınız verinin değerini aşağıdan yukarıya doğru kestiği zaman koşul gerçekleşmiş olsun (ve sinyal ver).                                       


AL koşulu olarak :
Cross(c,MOV(c,5,e)) yazmalıyız.
Bu formülün kısaca açıklaması şudur :
Data1 yerine C(close) yazdık. Bu veri seans içinde son fiyatı, seans bitiminde ise kapanış fiyatını gösterir.
Data2 yerine yazdığımız MOV(c,5,e) ifadesi ise, kapanış fiyatının 5 periyotluk (Bar)  hareketli ortalamasını gösterir.
Hareketli ortalama yazım şablonunu da, Sistem Tester penceresinin indikatörler kısmından Moving Average (Hareketli Ortalama) üzerine çift tıklayarak tanım kısmına indirebilirsiniz. 
MOV(Data,Period,Yöntem S E W TRI VAR ZL WW)
Data yerine C (kapanış / son fiyat) yazdık. Amaca göre buraya başka bir veri / indikatör de yazılabilir. Bu durumda o indikatörün hareketli ortalamasını hesaplatmış olursunuz. 
Period kısmına hesaplamanın yapılmasını istediğiniz periyod değerini yazmalısınız.
Yöntem kısmında ise, hesaplamanın yapılmasını istediğiniz yöntemi sembolize eden harf(ler) yazılmalıdır. Blogun girişinde yöntemlerden bahsetmiştik. 
SAT koşulu olarak : 
Cross(MOV(c,5,e),c) yazalım. Dikkat ederseniz Data1 ve Data2 için yazdığımız veriler yer değiştirdi. 


Sistem Tester'da formüllerimizi girip, sistemi tanımladıktan sonra, çalıştırdığımız takdirde, sistem bize koşulumuzun gerçekleştiği zamanlarda AL-SAT sinyalleri verecektir. 


Verimli trade dileklerimizle...







































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder